I BEGYNNELSEN ER ...

De første barnebøkene jeg ga ut, var omarbeidinger av opplesningsserier i Barnetimen for de minste  i NRK. Etter hvert skrev jeg også fortellinger direkte for bokutgivelse. Her finner du en oversikt, og en kort beskrivelse av, barnebøkene mine. De eldste, altså de første, finner du nederst.

De nyeste utgivelsene er altså de du først finner om du scroller nedover siden. Vil du se større og bedre bilder av bøkene, velger du BILLEDGALLERIET til høyre.

ALLE TRE I SKOGEN

En fantasilek på gøyale rim for barn fra 3 til 6 år. Det er en fargerik og fantasifull myldrefortelling om å dra ut i skogen for å lete etter kosedyr som har forsvunnet.

Ane og Brage og Vera leter etter Brumle og Reven, men i skogen er de ikke alene og mye rart kan skje.

Alle tre i skogen er en frittstående oppfølger til En, to og et tre.

EN, TO OG ET TRE

Ane og Brage liker å klatre. De vil klatre og bygge i et tre!

En, to og et tre fortelles med lekne rim og en fantasilek om å bygge og bo i et tre. Det handler om hva man kan, og hva barna er opptatt av å lære – klatre, jobbe med verktøy, synge og lese og skrive. Og mens de bygger dukker det opp et papirfly med teksten:
Kan jeg få være med?


NOE I SKOGEN

Noe trampet. Noe krøp.
Noe stirret. Noe krafset.
Noe pisket. Noe gnisset.
Noe glødet i skogen.

Billedbok illustrert av Kjersti Lofthaug. Velg forside i galleriet til høyre.

SORT ENKE. MUSTANGEN

Nors rømmer til Besta, som plasserer skittentøy i fryseren, løstenner i stekeovnen og hønemat i kjøleskapet. Vet Besta i det hele tatt at bestefar er død?

I stallen står den sjeldne og verdifulle Mustangen, og på nabogården Helvete regjerer den griske storbonden, som har ei bikkje han kaller Saldo, og en sønn som vil slå klørne i den sjeldne bilen.

Nora må beskytte både Mustangen, gården og Besta mot de onde kreftene fra Helvete.

"Det er vel ingen kunst å gå i taket når hele verden står på hodet!" sier Besta. Kan skje er det hun som beskytter Nora? Eller svelget hun virkelig edderkoppen?

CARAVAN er fire bøker i en spenningsserie om Syver og Inga. Fortellingen starter den natta noen dumper ei gammal camingvogn innerst i Blindveien, utenfor rommet til Syver.

CARAVAN I -  skjult i skyggene

Birko, Syvers hund, er forsvunnet. Ei mystisk campingvogn dukker opp. Og på Vrakplassen sniker noen rundt i nattemørket. Hvor er Birko? Hvem eier vogna? Og hvem skjuler seg i skyggene? Sammen med bestevennen Inga forsøker Syver å finne svar. (Mangschou 2009)

CARAVAN II - sirkler av tegn

I den andre boka er Syver, Inga og Ferdinand (og selvsagt CARAVAN) på ferie i Danmark. Det er da de oppdager at noen forfølger dem ... (Mangschou 2010)

CARAVAN III - skyggespill

Syver, Inga og Ferdinand har ristet av seg forfølgerne. Men hvorfor ble de forfulgt?Hva er det med Regnbuevogna? I håp om å få svar drar de til Avignon i Frankrike for å finne Syvers storebror, Gabriel.Det er tross alt han som har gitt dem den spesielle campingvogna. I Avignon venter teaterfestival og flere mystiske hendelser ... (Mangschou 2011)

CARAVAN IV - det innerste øyet

Nervene er i høyspenn på Vrakplassen. Galimas, forbryterligaen som har forfulgt Inga, Syver og Ferdinand gjennom Europa, er på vei. Ferdinand har tenkt ut en plan, men vil de lykkes? Vil de klare å lure Galimas? (Mangschou 2012)

DRØMMETREFF

Elise har en drøm –

Det er tidlig vår og sjetteklasse skal ha bokvake og sove på biblioteket. Være på skolen ei hel natt. Elise har planen klar: Hun skal å strekke ut soveposen mellom reoler fulle av spennende historier, ved siden av Fredrik. Hun skal sovne ved siden av Fredrik. Våkne ved siden av Fredrik. Da skal hun si det. Da skal hun si de tre ordene.

Hadde det bare ikke vært for DsD og eklingen Thomas. Som tror det er han hun er forelska i.

Men hun skal si det. Hun skal!

Elise har sin plan for bokvaken, men det er det også andre som har!

DRØMMETREFF er en frittstående fortsettelse av HOPPKANTEN. Passer for gutter og jenter som har en drøm, et mål eller en plan.

HOPPKANTEN

Fredrik har en drøm -,
En dag skal han sveve ned hele unnarennet i Furukollen.
Lande fjellstøtt og skrense på sletta. Og Monica skal komme løpende mot ham, legge armene om halsen hans. Fredrik merker de mjuke, våte leppene hennes mot kinnet -.

Han er snart klar til å sette utfor. Treffer han hoppkanten vil resten gå av seg sjøl.

HOPPKANTEN er en bok for alle som har mot til å følge drømmene sine. Passer kanskje best for ukuelige gutter og jenter mellom 9 og 12 år.

SÅNN ER DET

- BARN MED CYSTISK FIBROSE

- Går ikke an å se at du har sånn derre syktisk, sier Knut. - Er du syk, eller?

I denne boka kan du lese om Emm, som har cystisk fibrose. På skolen svarer Emm på spørsmål fra de andre i klassen før de skal på tur. Hjemme venter Sef - som ikke kan være med på tur. Emm er også på kontroll på sykehuset. Svaret på den siste slimprøven må være klart før de drar.

Leser du om Emm, vil du få vite hvordan det er å leve med CF, i alle fall hvordan det er for Emm.

Boka om Emm er en del av undervisningsopplegget SÅNN ER DET, utviklet av Norsk Senter for Cystisk Fibrose, og vil være et fint utgangspunt for samtale i familien, i klassen og blant andre.

ABRAKADABRA-KODEN

6 9 14 15 18 13 14

Jeg stirret på tallene.
De måtte bli til bokstaver.
Bokstavene til ord.
Ordene til oppgaver.
Som jeg måtte løse alene.
Jeg måtte knekke koden for å bli med i jungelgjengen.
Jeg hadde ikke noe valg.

ABRAKADABRA-KODEN er en spennende fortelling å lese sammen eller lese selv.

SAMLINGER

Heg har skrevet fortellinger som er med i disse bøkene:

  • Gi meg en A
  • Prinsesse farmor og andre fortellinger
  • I drømmen kan allting skje
  • Påskeboka

Klikk på  billedgalleriet til høyre for å se forsidene.

ANE OG BRONKY - I FARTA!

I denne boka møter du Ane. Ane har astma. Det er ikke sikkert du har det akkurat slik som Ane - men du kjenner deg nok igjen i noe av det hun opplever sammen med Bronky. Ja, for du møter Bronky også. Kanskje du tror du er for stor til å ha et kosedyr på lur? Vent til du treffer Bronky, så kanskje du forandrer mening. Han er ikke som andre kosedyr, han er luftmester og hemmelig venn med mange merkelige instrumenter. Bronky kan de knepene som skal til for å stå imot alle angrepene fra Irr. Kanskje du kan lære noen knep også?

LOMMEBRANN

Tom sto lent mot det ene målet med ballen under venstrefoten da det ringte ut. Han smilte. Venta bare på at de andre skulle spurte over plassen for å velge lag. Men de sprang ikke. De gikk sakte. Rett mot målet der Tom venta. Han ble usikker. Det var noe som ikke stemte.


ANINANINA

Nina er alene hjemme. Hun og Annefilledokka. Og Anina - jenta i speilet - som er blid og trist, lur og oppfinnsom, pyntesyk og lei seg akkurat samtidig som Nina. De prater i munnen på hverandre og synes det er akkurat like kjedelig å være alene inne når det er så deilig sprutregnvær ute. Og da Nina lar seg lokke med krystalltonene fra Fuglekongen, og sykler ut i skogen for å gjøre som jenta i pappas fortelling, finne De Rette Hjerteslagene, vet hun at Anina er med. AninaNina er også sendt (i en annen utgave) i Barnetimen for de minste, NRK.

DESEMBERGATA 24

Desembergata 24 er et godt og gammelt hus, og alle som bor der kjenner hverandre. Men etter at bestekameraten Ola flyttet, blir dagene lange for Johannes. Da er det han og fru Halvorsen i tredje får alle tiders idé: De vil hjelpe småmusene i Desembergata med julestria! Det er jo så mye som behøves for å kunne feire en riktig musejul: Dropspapir og spindelvev og småspiker og sånn - og gyngestolpotet og en fleskebit på skrå. Men hvor kan de finne en støvel uten tå - og hvor skal Johannes få en ny kamerat fra? Så en dag er den nye kameraten der - og det rare er at han kommer fra det landet Ola reiste til - fra Chile! Desembergata 24 er en høytlesningsbok med ett kapittel for hver av de 24 dagene i adventstiden, ideell som ramme for juleforventningene i småbarnsfamiliene.

Desembergata 24 har også gått som opplesningsserie i Barnetimen for de minste, NRK. Det finnes også en teaterversjon av historien.

Cappelen 1990

BLÅBÆRINDIANERNE

Stian og Stine er bestevenner. De leker sammen hver dag. Nesten. Men når Store Tore kommer, går alt i stykker. Da går Stian heller til slengtauet. Det som Stine ikke tør prøve. Mellomrommet er mellom det brune huset der Stian bor og det hvite huset der Stine bor. DDe oppdager at det lyser i det grønne huset der det ikke bor noen. Det er noe merkelig ... Store Tore Tøffing må ikke få vite hemmeligheten - at den som flytter inn er en ... indianer!

SE FORSIDENE

Klikk på utsnittet for å se forsiden på boka!

TEGNINGER FRA HOPPKANTEN

OM ABRAKADRABRA

I moderne norsk betyr dette merkelige ordet "meningsløst snakk". "Alt han sa virket som det rene abracadabra." Men i gamle tider (helt fra det 3.århundre) var denne bokstavramsen, bygget over bokstavene a,b,c,d pluss r, ansett for å være et virksomt trylleformular. Den ble for eksempel lest opp for å dempe feber. Den ble ofte skrevet som en trekant - og lest opp med én bokstav mindre for hver linje (se oppsett i høyre spalte).

Som oppsettet til høyre viser, kan hele formularet leses vannrett øverst og linje for linje nedover, dessuten på skrå nedenfra og oppover mot høyre, og med samme avkorting når man forskyver seg én bokstav om gangen oppover.

På engelsk brukes "abracadabra" fremdeles som et trylleformular (ved siden av at det også betyr "meningsløst snakk"): "Abracadabra, he said, as he pulled the rabbit from the hat."

For å vise at ordet bygger på abc, synes det naturligst å stave ordet med c, som det ble skrevet på latin. Men norsk, svensk og tysk rettskrivning har valgt stavemåten abrakadabra. Det er for øvrig tvil om hva ordet opprinnelig er avledet av. Noen mener at opphavet kan være det hemmelighetsfulle ordet "Abraxas" som ble brukt på lykkebringende amuletter fra Egypt og Syria i tiden etter Kristi fødsel.

(Fra Sverre Klouman "Moro med ord", Aschehoug, 1999/2000)