TREFF FRA TASTATURET

Jeg har også arbeidet med andre "skriverier" - tastetrykk som ikke er blitt bøker, men er framført i radio, på scener eller på skjerm. På denne siden finner du en oversikt over et utvalg av prosjektene.

Jeg har skrevet flere stykker for amatørteater opp gjennom årene, noe er framført flere steder og noe er kun oppført lokalt.  Jeg skrev også barne-tv for NRK, seriene "Huset med det rare i " og "Lillys butikk ". Og, der alt begynte, i "Barnetimen for de minste " på NRK, radio. Du kan også lese om dataspillet "Kharon 4a".Se ellers bibliografi!

BARNE-TV

Jeg har skrevet manus til barne-tv. Fire programmer i serien Huset med det rare i , og nærmere tredve program i serien Lilly's butikk . Vi var to hovedforfattere på serien om Lilly og blomsterbutikken på Grünerløkka; Grete Randsborg Jenseg og meg. Å skrive for tv er annerledes enn å skrive bokmanus, og mange kom med innspill og kommentarer før manusene var klare for produksjon. Det er spilt inn 56 episoder av Lilly's Butikk , og serien er allerede sendt en gang i reprise. Jeg skrev også flere av sangene til serien. Disse finner du på CD-en.

TEATER


Jern & flatbrød

Uteforestilling på Næs Jernverksmuseum. Se bilder i galleriet til høyre. Les mer på skoleprosjekt.

Dragedans

En forestilling laget for Rikskonsertene . Sammen med musiker Øystein Trollsås laget jeg denne konserten som har vært spilt i barnehager i mange fylker (opp mot 200 konserter!). Musikk og fortelling er naturlige inngangsporter til fantasiens verden. Denne forestillingen har som mål å presentere improvisasjonsmusikk for førskolebarn. Med bruk av enkle virkemidler (saksofon, fløyte, hyssing og stol) forteller vi eventyret om Trym fra landet Soriana. Trym bor i landsbyen Klarymedyko ute på slettene, og han blir røvet av en drage ...

Min lille engel

Denne forestillingen spilles ar ARKEN TEATER . Vi har utviklet manus i fellesskap. Forestillingen handler om Ragnar Johannessen som ytre sett er en selvstendig og målbevisst mann, som kan og vet alt som er verdt å vite. Han er på vei for å finne Morgenfjellet, det høyeste fjellet i verden, for bak Morgenfjellet er regnbuens ende og finner man den kan man ønske seg hva som helst.Engelen Uno har av ren nysgjerrighet over jorden der nede lent seg alt for langt ut og sklidd ned regnbuen. Hun må prøve å finne veien hjem igjen. Kan Ragnar og Uno hjelpe hverandre og finne den rette veien i livet?


Det syvende gull

Dette var en forestilling skrevet på bestilling fra Rikskonsertene  i forbindelse med LYDSLEPP - musikkfestival for barn i førskolealder i Søgne september 2001. Musikken er skrevet av Øyvind Brække  og forestillingen ble spilt en gang i naturamfiet ved kultursenteret. Det Syvende Gull  er fortellingen om Lyder og Lydia, den gode feen og det skumle Dødelydstrollet. Det fineste Lyder og Lydia vet er å løpe rundt og fange lydene de hører rundt seg. Når de har fanget lyder lager de sanger som er morsomme og gode å synge. En dag hører Lyder en lyd han ikke har hørt før. Som i transe følger han lyden, og blir slukt av Dødelydstrollet. Vil Lydia greie å få Lyder fri?

Desembergata 24

Jeg har også skrevet en sceneversjon av denne historien (les mer om boka under linken "Barnebøker"). I denne versjonen fabulerer jeg mer om hva som virkelig skjer inne i veggene i det gamle, gode huset. Johannes forvandles og må være sammen med småmusene og følge både forviklinger og møte farer sammen med dem. Når du er så lita som ei mus er katten virkelig stor og skummel ... Dette er ment som en familieforestilling for førjulstida. Den er skrevet for framføring av barneteater, og formidles gjennom DRAMAS. Musikken er av Roy Skog.

Oletjedn

En utendørsforestilling basert på gamle sagn og folkeviser skrevet for Røn Skule i Vestre Slidre.

TEKST OG TONE

Musikk har bestandig vært viktig for meg. Jeg har også spilt noe sjøl. I mange av skriveprosjektene er musikken en viktig del, og jeg har skrevet en god del sangtekster opp gjennom årene. Noen er knyttet opp mot teaterforestillingene, noen har aldri kommet ut av skrivestua mens andre igjen er gitt ut på CD og spilles i radio og tv.Gjennom seriene i barne-tv ble det etter hvert mange sanger - og noen av tekstene finner du på CD-ene fra seriene.Historiene og sangene fra "Ane og Bronky - i farta!" som ble sendt i "Barnetimen for de minste", er også tilgjengelig på CD. Les mer om Ane og Bronky [her ].

KHARON 4A


Et internettspill - med utfordringer og dilemma! Jeg har skrevet manus til online-spillet Kharon 4a . Det er et eventyrspill om bioteknologi og hvordan kunnskapen om dette skal forvaltes i framtiden. Spillet er et forsøk på å utforske og utvikle alternative læringsarenaer. Initiativtakere er ITU og FUTURAMA. Spillet er produsert av ORGDOT .
KHARON 4a VANT FINALEN I PRIX MOBIUS NORDICA - og er kommet til den internasjonale finalen, som er i Athen i november. Kharon 4a vant klassen Le Prix Möbius Sciences. Her er juryens begrunnelse:
"The work combines in-depth educational scientific content with a gripping gaming plot. Outstanding graphics and interface programming stretch the boundaries of web presentation. Believable and successful amongst the critical young target audience."
Kharon 4a  kom også til finalen for beste nettspill/presentasjon i EUROPRIX 2002!
Fra linken (logoen) til høyre kommer du direkte til spillets hjemmeside. Der kan du - foruten å spille - finne engelskspråklig versjon, pressemateriell, trailer m.m. du kan laste ned. Det er også lagt inn egen link for å komme direkte til manusutviklingssidene.Prøv KHARON 4A

BØKER FOR VOKSNE

Jeg har skrevet bidrag i og vært redaktør for ulike skriveprosjekt for voksne.
Bøker for voksne
Jeg har vært bidragsyter - på ulikt vis - til to bøker for voksne. Du finner en kort presentasjon av bøkene her.

 
Foreldreatlas - om barn fra 3 til 12 år

I denne artikkelsamlingen har jeg skrevet om "Barn og lesing". Her er noen Utdrag fra teksten:

I en tid hvor visuell kommunikasjon er så sterk, er ordet viktigere enn noen gang. I vår kultur er evnen til å mestre skriftspråket nødvendig for å navigere gjennom hverdagen.
  Les høyt så lenge det er mulig. Og litt til!
  Den som leser kan orientere seg, se sammenhenger og forstå.
  En bok som er lest, en fortelling som er opplevd, "lagres på harddisken" og forvandles til egne ord og tanker.
  Å lese er det nødvendige grunnlaget. Noen hevder noen rolle hva barna leser. Jeg kan være enig. Andre sier at barn skal spares for søppelet og kun lese kvalitet. Jeg kan være enig. for det finnes ikke ett svar som passer for alle.


Mer av det du kan finne i boka kan du se [ HER ](PDF)! Oversikt over de andre artiklene i boka finner du [ HER ](PDF)!
 


Gatelangs, gårdimellom (sammen med Wenche-Britt Hagabakken, Roar Jevne og
Hilde Berit Evensen)

Jeg har skrevet ett av fire bidrag i denne boka, som presenteres som "En bok om barn og ungdom på leting, om å våge; om å lykkes eller mislykkes, om sårbarhet og glede." I introduksjonen til min tekst, "FYR" som handler om natt til 17.mai 1969, skriver jeg: Du husker vel det? Hukommelse er en lunefull hjelper. Det oppdager man til fulle om man velger å skrive i en historisk ramme. Utgangspunktet var oppvekst, og byen i 1950- og 1960-årene. Jeg har valgt meg et punkt, trekker en tråd og lar minnene spinne rundt den. Selv om jeg skriver fiksjon, er løgnen alltid best om reisverket er godt krydret sannhet. Jeg begynte å lete i kildene, snakket med dem som husket bedre enn meg. Noen brikker falt på plass, mens andre ble forkastet. For hukommelsen er uberegnelig; noe hadde ennå ikke skjedd, mens andre ting allerede var notert i glemmeboka. Linjene som ble stående igjen står for min egen regning, og om noen skulle finne ut at det jeg skriver ikke stemmer med virkeligheten, skal jeg ikke tviholde på mine løgner. For hva er mest virkelig - din egen opplevelse slik du minnes den i ettertid, eller en sum av firkanter med fakta?
Les anmeldelse av boka i Hamar Arbeiderblad [HER! ]


Eg vaks opp i Valdres

Jeg har vært redaktør for denne samlingen med "forteljinger frå barndom i Valdres." Det er mange bidragsytere. De fleste har skrevet sitt eget bidrag, men jeg har også ført noen av fortellingene i pennen - basert på intervjuer.

JERN & FLATBRØD

Billedgalleri fra forestillingen på Næs Jernverksmuseum. (Foto: Næs Jernverksmuseum.)

KHARON 4A

FORELDREATLAS